Club
Uutiset ja info
Revontulien synty
Ohjelmat
Linkit
Arvoitukselliset revontulet

ESA:n neljä Cluster -satelliittia ovat tehneet huomattavan määrän havaintoja, jotka ovat johtaneet läpimurtoon erikoisten ja hämmentävien revontulityyppien – niin sanottujen ”päiväpuolen protonirevontulien” - alkuperän ymmärtämisessä.

Kirkkaina pistemäisinä täplinä Maan ilmakehässä nähtävät päiväpuolen protonirevontulet ilmaantuvat, kun Maan magneettikenttään muodostuu repeämä päästäen Auringosta tulevat hiukkaset törmäämään ilmakehän molekyylien kanssa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun näiden kahden ilmiön välille on havaittu tarkka ja suora yhteys.

Maan magneettikenttä toimii kilpenä suojaten Maata aurinkotuulelta, Auringosta lähtevien pienten hiukkasten jatkuvalta virralta. Aurinkotuuli itsessään koostuu protoneiksi ja elektroneiksi hajonneista vetyatomeista. Kun elektronit löytävät reitin ilmakehäämme, ne törmäävät ja virittävät ilmakehän atomeja. Kun tällaiset virittyneet atomit palautuvat perustilaansa ja vapauttavat energiansa, se ilmenee valona luoden hehkuvia ”verhoja”, jotka me näemme normaaleina revontulina – aurora borealis (tai aurora australis eteläisellä pallonpuoliskolla).

Päiväpuolen protonirevontulet syntyvät päinvastaisesti, kun aurinkotuulen protonit ”varastavat” elektroneja ilmakehämme atomeilta.

Maaliskuun 18. päivä vuonna 2002 energinen, Auringosta peräisin oleva protonisuihku törmäsi Maan ilmakehään ja synnytti kirkkaan ”pisteen”, jonka NASA:n IMAGE-satelliitti havaitsi samalla kun Cluster kulki protonisuihkun ylitse ja jopa sen läpi. Clusterin tulosten laaja-alainen analyysi on osoittanut, että kyseinen alue koki ”magneettisena rekonnektiona” tunnetun pyörteisen ilmiön. Tällainen ilmiö tapahtuu, kun Maan yleensä läpipääsemättömään magneettikenttään ilmestyy repeämiä ja se joutuu etsimään uuden vakaan olotilan. Kunnes kenttä korjaa itsensä, protonit vuotavat aukon läpi ja iskeytyvät Maan ilmakehään luoden päiväpuolen protonirevontulia.

Philippe Escoubet, ESA:n Cluster –projektin tutkija, kommentoi: ”Clusterin havaintojen ansiosta tutkijat voivat ensimmäistä kertaa liittää suoraan ja luotettavasti toisiinsa päiväpuolen protonirevontulet ja magneettisen rekonnektion.”

Tai Phan, tutkimusten johtaja Californian yliopistossa Berkeleyssä USA:ssa, odottaa innolla uutta tapaa tutkia Maata suojaavaa kenttää. Hän sanoo: ”Tämä tulos on avannut uuden alueen tutkimuksessa. Me voimme nyt katsoa päiväpuolen protonirevontulia ja hyödyntää näitä havaintoja selvittääksemme, missä ja miten magneettikentän repeämät muodostuvat ja kuinka pitkään repeämät pysyvät avoimina. Tämä tekee siitä tehokkaan työkalun tutkia aurinkotuulen pääsyä Maan magneettikenttään.”

Maan vuorovaikutus Auringon kanssa on tieteen tämänhetkinen huomion keskipiste. On tärkeää tietää, miten Aurinko vaikuttaa Maahan ja erityisesti ilmastoomme. Lisäksi, vaikka välitöntä vaaraa Maalle ei olekaan, aihe on merkittävä tekijä riskimäärittelyssä satelliiteille, jotka voivat vaurioitua tai tuhoutua voimakkaiden auringonpurkausten vaikutuksesta.

Revontuligalleria
Revontuligalleria