Club
Uutiset ja info
Revontulien synty
Ohjelmat
Linkit
Mikä aiheuttaa revontulet

Missä revontulia voi nähdä?

Revontulia esiintyy yleensä renkaanmuotoisilla alueilla Maan magneettisten napojen ympärillä. Renkaat laajenevat ja kutistuvat revontuliaktiivisuuden mukaan. Parhaimmat paikat nähdä revontulia ovat Keski-Kanada, Alaska, Grönlanti, Pohjois-Skandinavia ja Pohjois-Venäjä. Harvoissa tapauksissa revontulia voidaan nähdä jopa niin kaukana etelässä kuin Floridassa tai Texasissa. Koko rengas, revontuliovaali, voidaan nähdä ainoastaan ulkoavaruudesta.

Onko revontulia eteläisellä pallonpuoliskolla?

Kyllä – revontuliovaali sijaitsee myös eteläisen magneettisen navan ympärillä (tunnetaan aurora australiksena).

Voiko revontulet kuulla?

Tutkijat ovat pohtineet tätä jo satoja vuosia. On tehty lukuisia yleisöhavaintoja, joissa revontulien yhteydessä on kerrottu rätisevistä ja sihisevistä äänistä. Tieteellistä näyttöä äänille ei kuitenkaan ole löydetty. Sillä korkeudella, jossa revontulet muodostuvat, ilmakehä on liian ohutta johtaakseen ääntä.

Teknillinen korkeakoulu ja Sodankylän geofysiikan observatorio suorittivat kuitenkin vuosina 2000-2005 yhteistutkimuksen, joka vahvistaa yleisöhavaintojen paikkansapitävyyden. Mittauksissa tutkijat saivat äänitettyä havaintoja vastaavia ääniä, jotka seurasivat tietyllä viiveellä geomagneettista aktiivisuutta eli revontulia. Ilmiö löydettiin, mutta sen syntymekanismia ei silti tunneta. Äänihavaintojen alkuperä saatiin haarukoitua 0,5-3 kilometrin päähän mittauspisteestä eli paljon matalammalle kuin revontulien esiintymiskorkeus.

Miksi revontulet ovat tärkeitä?

Revontulet on ainoa näkyvä todiste siitä, että Auringon ja Maan välinen systeemi yhdistyy muutenkin kuin auringonvalon välityksellä.

Auringon korona emittoi jatkuvasti aurinkotuulta, sähköisesti varautuneiden hiukkasten virtaa (enimmäkseen protoneita ja elektroneita) joka suuntaan. Nämä hiukkaset vuorovaikuttavat kauas avaruuteen ulottuvan Maan magneettikentän kanssa. Suurin osa Auringosta tulevista hiukkasista muuttaa suuntaa magneettikentän vaikutuksesta luoden valtavan aukon aurinkotuuleen. Tätä aukkoa kutsutaan magnetosfääriksi, ja se ulottuu noin 60 000 km päivänpuolelle (Aurinkoa kohti) ja useita satoja tuhansia kilometrejä pitkänä häntänä yönpuolelle.

Tietyissä olosuhteissa enemmän aurinkotuulen energiaa pääsee magnetosfääriin. Siellä energia muuttuu sähköisiksi jännitteiksi ja sähkömagneettiseksi energiaksi ja varastoituu väliaikaisesti.

Tämä korkeampi energiatila magnetosfäärissä on epävakaa ja jännitteiden energia voi vapautua yhtäkkiä. Osa tästä energiasta kiihdyttää magnetosfäärin elektroneja ja saa ne kiertämään alaspäin Maan magneettikentässä ilmakehään, missä ne tuottavat revontulia. Tutkimalla revontulien kaavaa, tutkijat onnistuvat saamaan kuvan siitä, mitä valtavassa magnetosfäärissä tapahtuu.

Sivu 1    Sivu 2    Sivu 3   

Revontuligalleria
Revontuligalleria