Club
Uutiset ja info
Revontulien synty
Ohjelmat
Linkit
Mikä aiheuttaa revontulet

Revontulien fysiikkaa

Tyypilliset revontulet syntyvät Maan yläilmakehässä tapahtuvista törmäyksistä nopealiikkeisten elektronien sekä happi- ja typpiatomien välillä. Elektronit - jotka tulevat magnetosfääristä, Maan magneettikentän kontrolloimalta alueelta avaruudesta – siirtävät törmätessään energiaa happi- ja typpikaasuille virittäen ne korkeampaan energiatilaan. Virityksen ”lauetessa” ja atomin palatessa perustilaan, reaktiosta vapautuu fotoneja eli pieniä energiapurkauksia valon muodossa.

Kun suuri määrä tällaisia törmäyksiä tapahtuu, happi- ja typpiatomit voivat emittoida riittävästi valoa paljaalla silmällä nähtäväksi. Tämä aavemainen valo tuottaa öisellä taivaalla värien tanssin, jota me kutsumme revontuliksi. Suurin osa valosta tulee 95-320 km korkeudelta. Koska revontulet ovat paljon himmeämmät kuin Auringon valo, niitä ei voi nähdä Maan pinnalta päiväsaikaan.

Mistä eri värit?

Revontulien väri riippuu siitä, mikä kaasu – happi vai typpi - virittyy aurinkotuulen elektronien vaikutuksesta, ja kuinka virittynyt siitä tulee. Happi emittoi joko vihertävän keltaista (kaikkein tunnetuin revontulien väri) tai punaista valoa, typpi vapauttaa yleensä sinistä valoa. Näiden värien sekoitus voi tuottaa myös violetteja, vaaleanpunaisia ja valkoisia revontulia. Happi ja typpi emittoivat myös UV-valoa, joka voidaan havaita erityisillä kameroilla satelliiteissa, mutta ei ihmissilmällä.

Mistä eri muodot?

Tutkijat yrittävät yhä vastata tähän kysymykseen. Revontulien muoto riippuu elektronien lähteestä magnetosfäärissä sekä prosesseista, jotka kiihdyttävät elektronit ilmakehään. Dramaattisesti erilaisia muotoja voidaan nähdä yhden ainoan yön aikana.

Sivu 1    Sivu 2    Sivu 3   

Revontuligalleria
Revontuligalleria